Facebook Watervrienden Valkenswaard

Zwem ABC / Zwemvaardigheden

Moet mijn kind zowel diploma A, B als C halen?
Ja, want alleen met zwemdiploma A, B én C is je kind echt voorbereid op een leven lang zwemplezier. In 1998 is het zogenoemde Zwem-ABC ontwikkeld. Met de komst van de zwemparadijzen met wildwaterglijbanen en veel nieuwe vormen van recreatie in, op en bij het water, hebben kinderen andere vaardigheden nodig dan vroeger. Die andere vaardigheden leren kinderen vooral tijdens de lessen die voorbereiden op het zwemdiploma C. Anders dan vroeger, toen er nog alleen diploma A en B waren, hebben kinderen dus ook echt diploma C nodig.
In 2018 zijn de diploma's herzien waarbij meer aandacht is gekomen voor de zwemveiligheid door middel van survival onderdelen. De mate van zwemveiligheid is hieronder weergegeven:

  • Diploma A: Zwemveilig in een zwembad zonder attracties
  • Diploma B: Zwemveilig in een zwembad met attracties, zoals een (wildwater)glijbaan, een golfslagbad en een stroomversnelling.
  • Diploma C: Zwemveilig in een zwembad met attracties en in open water zonder stroming of grote golfslag, zoals recreatieplassen en bredere sloten/vaarten (behalve de zee).

Mijn kind heeft het zwem-ABC behaald. Wat nu?
Na het behalen van het Zwem-ABC wordt het zwemmen pas echt leuk! Binnen onze vereniging zijn er volop mogelijkheden om door te gaan met zwemmen. Denk bijvoorbeeld eens aan zwemvaardigheidsdiploma’s, snorkeldiploma’s en wedstrijdzwemmen.

Mijn kind is geslaagd voor zijn/haar diploma. Moet ik hem/haar aanmelden voor het volgende diploma?
Nee, bij het behalen van het diploma gaan wij er van uit dat uw kind op dezelfde tijd door gaat voor het volgende diploma. Hij/zij wordt dus automatisch ingedeeld bij het volgende diploma.
Mocht u besluiten niet door te willen gaan, dan dient u een uitschrijfformulier in te vullen en samen met de lidmaatschapskaart op te sturen/in te leveren. Uitschrijven gaat dus niet automatisch.

Wanneer is het diplomazwemmen?
Het diplomazwemmen is twee keer per jaar: Eind december/begin januari én eind juni/begin juli. De precieze data hangen af van de vakanties. In onze agenda zijn de exacte data terug te vinden voor het aankomende diplomazwemmen.

Wat zijn de kledingeisen voor het diplomazwemmen?
De kledingeisen verschillen per diploma. Op onze website staan de kledingeisen per diploma onder het kopje “zwemles”.

Waar moeten de schoenen aan voldoen bij het gekleed zwemmen?
Zowel plastic, leren als sportschoenen zijn toegestaan, zolang de schoen een ECHTE zool heeft die niet makkelijk te buigen is. De uitdrukkelijke voorkeur heeft echter gymschoenen of andere schoenen die kinderen gebruikelijk buiten zouden kunnen dragen.
Het doel is dat we kinderen de ervaring mee willen geven dat zij ook zichzelf kunnen redden wanneer ze de voet niet vrij kunnen bewegen met elke willekeurige beweging, maar wordt tegengehouden door een harde zool.