Het is vakantie / een feestdag. Gaat het zwemmen door?
De zwemlessen en trainingen gaan niet door tijdens officiële feestdagen (Kerst, Oud/Nieuwjaar, Carnaval, Pasen, Pinksteren, Hemelvaart, Koningsdag).
Gedurende de 6 weken (basisschool)zomervakantie gaan de lessen en trainingen niet door. In onze agenda op de website is altijd aangegeven wanneer een les niet door zal gaan.
Ik heb geprobeerd om jullie te bellen, maar jullie nemen niet op.
Wij zijn telefonisch niet bereikbaar. Wij zijn alleen per e-mail bereikbaar via de ledenadministratie (ledenadministratie@watervrienden-valkenswaard.nl). Wij zijn niet bereikbaar voor vragen over hoe lang het nog duurt voordat uw kind kan gaan starten met de lessen (zie kopje “wachtlijst”).
Mijn kind heeft ergens anders leren zwemmen en wil nu doorgaan met zwemmen. Wat zijn de mogelijkheden?
Binnen onze vereniging zijn er meerdere mogelijkheden om verder te gaan met zwemmen:
Hoe kan ik mezelf / mijn kind aanmelden?
Aanmelden kan via ons online inschrijfformulier. Uw inschrijving wordt vervolgens binnen enkele dagen verwerkt door onze ledenadministratie.
Bij aanmelding moet direct het inschrijfgeld handmatig worden voldaan met vermelding van de naam van u/uw kind
Hoe kan ik mezelf / mijn kind uitschrijven?
Uitschrijven dient ten alle tijde schriftelijk te gebeuren door middel van ons uitschrijfformulier. Het uitschrijfformulier met uw lidmaatschapskaart dienen daarbij ten minste vóór 1 juni of vóór 1 december bij ons binnen te zijn.
Ik heb mijn kind ingeschreven, maar heb nog niets gehoord.
Direct na aanmelding via onze website ontvangt u per email een ontvangstbevestiging. Deze ontvangstbevestiging is uw bewijs van inschrijving.
De inschrijving is echter pas definitief na betaling van het inschrijfgeld.
Mocht u geen bevestiging hebben ontvangen (tip: bekijk de SPAM-map), neem dan even contact op met de ledenadministratie.
Leergeld betaalt de contributie van mijn kind. Waar moet ik uitschrijven?
Indien uw kind stopt met zwemmen bij onze vereniging, dient u uw kind bij ONS uit te schrijven en niet alleen bij Stichting Leergeld. Zolang uw kind niet bij onze vereniging is uitgeschreven middels ons uitschrijfformulier, bent u verplicht de contributiegelden te betalen.
Hebben jullie ook papieren inschrijfformulieren?
Nee, aanmelden enkel digitaal via onze website.
Wij accepteren ook geen papieren inschrijfformulieren meer die in het verleden zijn uitgegeven.
Indien u problemen ondervindt met de digitale inschrijving dan kunt u dit altijd samen met een van onze medewerkers doen in het zwembad.
Is mijn kind wel ingeschreven als ik het inschrijfgeld nog niet heb betaald?
De inschrijving is niet definitief als u het inschrijfgeld niet hebt betaald en uw kind zal dan ook niet opgeroepen worden op het moment dat hij/zij aan de beurt is voor de zwemles.
Ik wil mijn kind van de wachtlijst laten halen. Krijg ik het inschrijfgeld retour?
Neen. Wij geven geen inschrijfgeld retour als u er later voor kiest om uw kind niet bij ons te laten zwemmen. U wordt verzocht om dit wel door te geven aan de ledenadministratie.
Hoe lang is de wachtlijst?
De lengte van onze wachtlijst is zeer variabel. Een indicatie is helaas niet te geven. Het ligt eraan voor welke dag en wanneer u uw kind heeft aangemeld voor de zwemles. Het beste kunt u uw kind al op jonge leeftijd inschrijven (dat kan al vanaf 2 à 3 jaar). Wij hanteren de volgorde van binnenkomst van het inschrijfformulier.
Indien u uw kind wilt aanmelden voor het ABC-zwemmen, dient u rekening te houden met een lange wachtlijst. De lengte van de wachtlijst is van tijd tot tijd variabel.
De minimale leeftijd bij de start van de zwemlessen is 4½ / 5 jaar. Wij raden echter aan om te beginnen met de lessen rond het moment dat het kind 5 jaar wordt. Dan moet uw kind natuurlijk wel al geruime tijd op de wachtlijst staan.
U kunt uw kind uiteraard wel al inschrijven. Dat kan vanaf de leeftijd van 2 à 3 jaar.
Wij verzoeken u om niet te mailen met vragen over de lengte van de wachtlijst of wanneer uw kind kan gaan starten. Hier kunnen we geen antwoord op geven.
Indicatie wachtlijst:
- donderdagavond: circa 8 - 12 maanden
- zaterdagochtend: circa 12 - 18 maanden
soms is deze wachttijd korter/soms is deze wachttijd langer
De lengte van de wachtlijst is zeer variabel. Aan de hier aangegeven lengte kunnen geen rechten worden ontleend!!
Is uw kind al in het bezit van een diploma dan is de wachtlijst over het algemeen aanzienlijk korter. Kinderen die al zwemmen schuiven na het diplomazwemmen automatisch door. Daarna wordt gekeken hoeveel plaats er over is voor nieuwe instromers. Uw kind zal dan wel vóór moeten zwemmen om het zwemniveau te kunnen bepalen.
Wanneer uw kind op de wachtlijst staat is het belangrijk, om eventuele adreswijzigingen en wijzigingen van e-mailadressen aan ons door te geven. Wanneer uw kind aan de beurt is voor de start van de zwemlessen zal dit telefonisch of per e-mail kenbaar worden gemaakt.
Mijn kind staat op de wachtlijst. Ik wil de voorkeursdag veranderen. Kan dat?
Het is mogelijk de voorkeursdag op de wachtlijst aan te laten passen. Uw kind wordt dan overgeschreven en op basis van de aanmelddatum op de wachtlijst voor de nieuwe voorkeursdag geplaatst. U kunt ook 2 voorkeursdagen aangeven. Neem hiervoor contact op met de ledenadministratie.
Hoe krijg ik te horen dat mijn kind kan starten met zwemmen?
Zodra uw kind aan de beurt is om te starten met zwemmen, ontvangt u een telefoontje of een e-mail met de uitnodiging wanneer hij/zij kan gaan starten.
Is er ook een wachtlijst voor de zwemvaardigheidsdiploma’s, snorkeldiploma’s, wedstrijdzwemmen?
Over het algemeen is er geen tot slechts een korte wachtlijst voor deze onderdelen. Als er een korte wachtlijst is, heeft dit vaak te maken met naderende examens. In de periode voor de examens is het namelijk lastiger om in te stromen.
Wat kosten de zwemlessen?
De contributie staat op onze website onder het kopje “ledeninfo”. De contributie wordt per half jaar en automatisch geïncasseerd. De contributie start op het moment dat uw kind gaat starten met de zwemlessen.
Hoe komt het dat jullie zo goedkoop zijn?
Onze zwemvereniging is een vrijwilligersorganisatie. Al onze medewerkers werken geheel vrijwillig zonder een vergoeding hiervoor. Daarnaast heeft onze vereniging, in tegenstelling tot een commerciële zwemschool of zwembad, geen winstoogmerk. De hoogte van de contributie is gebaseerd op de benodigde middelen om de begroting sluitend te krijgen.
In juli en augustus zijn er nauwelijks zwemlessen, waarom moet ik dan toch betalen?
De hoogte van onze contributie is gebaseerd op een jaarbedrag. Dit jaarbedrag is gebaseerd op het sluitend krijgen van onze begroting. Hierin is de zomersluiting dus reeds verwerkt.
Mijn kind stopt gedurende een half jaar. Krijg ik contributie terug?
Nee, u krijgt geen contributie terug. Opzeggen kan enkel per half jaar en dient vóór 1 juni of vóór 1 december te geschieden middels een uitschrijfformulier. Als uw kind weer wil komen zwemmen, dan kunt u een mail sturen naar de ledenadministratie en het inschrijfformulier insturen. Het lidmaatschap kan dan weer geactiveerd worden. In dat geval hoeft u geen inschrijfkosten te betalen omdat uw kind al eerder bij onze vereniging heeft gezwommen.
Hoe lang duurt het behalen van diploma A?
Vraag nummer 1 bij veel ouders die zich oriënteren op de mogelijkheden tot zwemlessen in de regio. En begrijpelijk...
Echter, voor ons is deze vraag een iets minder op de voorgrond staande. Wij hebben tot doel onze lessen op een plezierige en ontspannen manier te verzorgen en daarbij gaan we uit van het drijfvermogen en de sensomotorische ontwikkeling van het kind. Ieder kind heeft zijn of haar eigen tijd nodig en het gemiddelde kind bestaat niet.
Groot voordeel van onze manier van aanleren is dat het kind op een duurzame en plezierige manier leert zwemmen, wat de zwemveiligheid en het zwemplezier in een later stadium ten goede komt. Een nadeel is echter dat het gemiddeld genomen langer duurt (vergeleken met commerciële zwemscholen) voordat kinderen het A-diploma behalen.
Factoren die van invloed zijn op de snelheid van het traject tot het A-diploma:
Het landelijke gemiddelde tot het behalen van het A-diploma is circa 50 klokuren. Bij onze vereniging moet gerekend worden op minimaal anderhalf jaar.
Is het mogelijk om meerdere keren per week zwemles te volgen?
Nee, helaas kunnen wij deze mogelijkheid, in verband met capaciteitsproblemen, niet meer aanbieden. Mocht het zijn dat dit organisatorisch weer mogelijk is zullen we dit zeker weer gaan doen.
Na het behalen van het B-diploma is er wel een mogelijkheid om aan te sluiten bij de wedstrijdploeg zodat er meerdere keren per week gezwommen kan worden.
Vanaf welke leeftijd kan worden gestart met de zwemlessen?
De minimale leeftijd waarop wij kinderen laten starten met de zwemlessen is 4½ jaar. Wij adviseren echter een minimale leeftijd van 5 jaar om te starten met de zwemlessen.
Geven jullie privézwemlessen?
Nee, wij geven geen privézwemlessen.
Onze zwemlessen bij het aanleren van de zwemslagen zijn in kleine groepjes (we streven naar maximaal 8 leerlingen per instructeur). Indien blijkt dat het kind extra aandacht nodig heeft zullen we zeker niet nalaten om dit te geven.
Ik ben een volwassene en wil leren zwemmen. Kan ik bij jullie terecht?
Jazeker! Op maandagavond van 22.15 tot 23.00 uur geven wij zwemles aan volwassenen. Aanmelden voor de volwassenenzwemles kan via ons inschrijfformulier.
Waar kan ik meer informatie vinden over de nationale zwemdiploma’s?
Voor ouders is er een speciale site ontwikkeld door de Nationale Raad Zwemveiligheid: www.allesoverzwemles.nl.
Op deze website is veel informatie te vinden over de nationale zwemdiploma's.
Moet mijn kind zowel diploma A, B als C halen?
Ja, want alleen met zwemdiploma A, B én C is je kind echt voorbereid op een leven lang zwemplezier. In 1998 is het zogenoemde Zwem-ABC ontwikkeld. Met de komst van de zwemparadijzen met wildwaterglijbanen en veel nieuwe vormen van recreatie in, op en bij het water, hebben kinderen andere vaardigheden nodig dan vroeger. Die andere vaardigheden leren kinderen vooral tijdens de lessen die voorbereiden op het zwemdiploma C. Anders dan vroeger, toen er nog alleen diploma A en B waren, hebben kinderen dus ook echt diploma C nodig.
In 2018 zijn de diploma's herzien waarbij meer aandacht is gekomen voor de zwemveiligheid door middel van survival onderdelen. De mate van zwemveiligheid is hieronder weergegeven:
Mijn kind heeft het zwem-ABC behaald. Wat nu?
Na het behalen van het Zwem-ABC wordt het zwemmen pas echt leuk! Binnen onze vereniging zijn er volop mogelijkheden om door te gaan met zwemmen. Denk bijvoorbeeld eens aan zwemvaardigheidsdiploma’s, snorkeldiploma’s en wedstrijdzwemmen.
Mijn kind is geslaagd voor zijn/haar diploma. Moet ik hem/haar aanmelden voor het volgende diploma?
Nee, bij het behalen van het diploma gaan wij er van uit dat uw kind op dezelfde tijd door gaat voor het volgende diploma. Hij/zij wordt dus automatisch ingedeeld bij het volgende diploma.
Mocht u besluiten niet door te willen gaan, dan dient u een uitschrijfformulier in te vullen en samen met de lidmaatschapskaart op te sturen/in te leveren. Uitschrijven gaat dus niet automatisch.
Wanneer is het diplomazwemmen?
Het diplomazwemmen is twee keer per jaar: Eind december/begin januari én eind juni/begin juli. De precieze data hangen af van de vakanties. In onze agenda zijn de exacte data terug te vinden voor het aankomende diplomazwemmen.
Wat zijn de kledingeisen voor het diplomazwemmen?
De kledingeisen verschillen per diploma. Op onze website staan de kledingeisen per diploma onder het kopje “zwemles”.
Waar moeten de schoenen aan voldoen bij het gekleed zwemmen?
Zowel plastic, leren als sportschoenen zijn toegestaan, zolang de schoen een ECHTE zool heeft die niet makkelijk te buigen is. De uitdrukkelijke voorkeur heeft echter gymschoenen of andere schoenen die kinderen gebruikelijk buiten zouden kunnen dragen.
Het doel is dat we kinderen de ervaring mee willen geven dat zij ook zichzelf kunnen redden wanneer ze de voet niet vrij kunnen bewegen met elke willekeurige beweging, maar wordt tegengehouden door een harde zool.